Povijest sudoku

Omiljena puzzle igra Sudoku prvi put pojavio već 1892 godine. Njezin prvi nastup s one danas je malo drugačija. Igra s polja, koja je bila samo četiri kvadrata, a ne devet, kao što je sada. U ono vrijeme zvao Number Place. S obzirom da ste vrlo je brzo stekla obožavatelje, počeli su se pojavljivati u novinama. Za njegov prošli naziv možemo prvenstveno zahvaliti Japanaca. Njihov naziv mora polámal jezik kdekomu - pokušajte izgovoriti „wa dokushin ni kagiru“ - srećom, on je došao na smjenu kratko riječju Sudoku. Ova igra je, dakle, ne japanskog i europskog podrijetla. Prema mišljenju nekih stručnjaka, to je posao jednog arhitekta iz Indiane, koji je volio zagonetke. Svoje prve igre uveřejnil 1979. Ili je već znao da će ga proširiti francuske novine? To, nažalost, ne uče. Bitno je, međutim da postoji i možemo igrati!


Jer svaka igra mora stalno mijenja, da je za ljude, zanimljive, tako što igra Sudoku ima različite mogućnosti. U nekim se koriste brojke, u drugim, pak, slova od A do F. Ova igra ima i prednost u tome što ona može riješiti zagonetke, svaki pojedinac, bez obzira na svoj jezik - i slova i brojke kod nas jer isto. Isto tako može mijenjati i igralište s obzirom na razinu složenosti. Od polja 4x4 (tzv Baby Sudoku) možete slobodno prebacivati do 16x16.

Možda mislite da je igra već svoj najveći bum nadmašio, to nije tako. Iako je prvi put Sudoku pojavio na stranicama naših novina, pokazao malu revoluciju u hlavolamech. Navodi da je u velikoj Britaniji zbog dešifriranje ljudi aludirao na stupove na pločnicima, jer ga ne znaju ni u putu. Danas u svijetu održavaju razni prvenstva i natjecanja u rješenje ove zagonetke. Izvan rješenje procjenjuje i vrijeme.